03.10.2018

NDT kontrol for offshore projektet

NDT står for Non Destructive Testing og vurderer kvaliteten i den pågældende svejsning.

Vi går højt op i at efterleve alle krav og standarder i vores arbejde på Ålsrode Smede og Maskinfabrik A/S. Det garanterer vi eksempelvis ved NDT kontrollen på vores store offshore projekt, som foretages efterhånden som svejsningerne har haft en holdetid på op til 48 timer. Og vi får ros af vores eksterne svejsekontrollør, Lars Frandsen, Titan Operational Support ApS.

 

Sjældent fejl i svejsningen

Lars har udført NDT-kontroller på vores værksteder længe før vores offshore projekt. “Hvis der findes fejl i svejsninger, har Ålsrode et yderst velfungerende kvalitetssystem, så fejlene hurtig udbedres” siger han — også denne gang gik alle svejsninger igennem kontrollen uden anmærkninger.

 

Non Destructive Testing på stort offshore projekt

Lars er fast mand på vores store offshore projekt, og løbende gennemgår han de færdigsvejste emner og dokumenterer kontrollen i en logbog. “Jeg laver visuel inspektion, magnetpulverprøvning og ultralydsprøvning,” forklarer Lars, der har været tilknyttet siden projektets start, og han fortsætter: “Der stilles krav til både geometri af svejsesømme og tilladelige fejl. Både udvendigt og indvendigt i svejsningerne.”

Prøvningerne kaldes NDT-metoder og er de tre mest gængse metoder, som vi benytter til at teste svejsninger. Kravene er bestemt ud fra kundekrav og/eller krav i produktstandarder.

 

Kontrol af svejsninger

 

Lars udfører kontrollen tidligst 48 timer efter, vores smede har svejset emnerne færdige. Det er vigtigt for ham at gøre emnet sporbart, så han, vi hos ÅSM og vores kunde altid kan se i svejseloggen, hvilke kontroler der har været udført på den enkelte svejsning, hvornår og af hvem.

Hvis han opdager en fejl, markerer han det tydeligt på emnet og noterer det i sin log. Vores smede får emnet tilbage og foretager den nødvendige reparation, inden den på ny skal genkontrolleres.

Specifikke krav til offshore

Når vi producerer emner til offshore-branchen, hører der helt specifikke krav til, som skal overholdes og kontrolleres. Derfor kommer Jesper fra DNV-GL forbi vores værksted løbende. Han sikrer, at emnerne er svejset og produceret i henhold til offshorekravene.

 

ISO-certificeringer sikrer kvalitet

Når vi svejser bygningsstål, kræver det en EN 1090-1 certificering samt et godkendt kvalitetsstyringssystem i henhold til ISO 3834. Det betyder også, at vi skal have en ekstern svejsekoordinator som Niels-Jørgen Christiansen fra firmaet Nordisk Svejsekontrol A/S.

Han har det forkromede overblik over, at svejsekontrollørerne kommer rundt i produktionen og dokumenterer kvaliteten af al vores svejsearbejde i NDT-rapporter, som vi får udleveret efterfølgende.

“Vi ser det som en stor fordel, at vi har eksterne firmaer tilknyttet til at føre kontrol af vores svejsninger,” siger Tomas Hougaard, der er projektleder på vores offshore projekt. “Fire øjne er altid bedre end to. Og vi vil kunne garantere, at al arbejde udført på vores fabrik er mere end bare i orden,” afslutter han.

Seneste nyheder

23.08.2023

Smeden producerer sit eget nitrogen

Ålsrode Smede- og Maskinfabrik laver ikke kun smedearbejde. Virksomheden producerer nu også Nitrogen til driften af fiberskæreren ude i produktionen. Gasproduktionen er både godt for miljøet og en god forretning.

Læs nyheden
23.08.2023

Lang kamp at få ansatte til at tænke miljø

Ålsrode Smede- og Maskinfabrik har nu været miljøcertificeret efter ISO 14001 i et år. Det er et langt og sejt træk at få alle medarbejdere med. Men ledelsen holder fast – og er tålmodige. Der er både økonomi og konkurrencefordele i certificeringen.

Læs nyheden